Direktlänk till inlägg 1 december 2008
Du behöver tre eller fyra knivar i köket till ca 99% av allt du gör. KNIVAR BEHÖVER INTE ALLS VARA DYRA.
Du behöver- Kockkniv ca 20cm, en skalkniv med ca 5cm blad, en sågtandad kniv, kanske filékniv å EVENTUELLT en urbeningskniv. Ett bryne eller en sån däringa rullslip. (det BEHÖVS INTE en massahalvstora knivar å ostknivar å tandade tomatknivar)
Köp ett bra knivblock i trä.
Ska ligga bra i handen, inte glida ur greppet samt ha bra balans. Inte vara för fram- eller baktunga, eller för tunga över lag. Tunnt blad e att föredra då de är mycket enklare att hålla vasst.
Vid hemmabruk bör du lämna in dina knivar för slipning ca en gång i halvåret. Eller så investerar du i en brynsten. DISKA ALDRIG KÖKSKNIVAR I DISKMASKIN DU DÖDAR EGGEN!
Det e skillnad på skaft å skaft- det vanligaste e trä eller plast. Trä är tåligt å varmt att hålla i, men måste smörjas in med matolja då å då för att inte torka ut å spricka. Plast är lätt å billigt men det blir lätt hack i vilket gör att bakterier samlas lätt. Det finns oxå skaft av kolfiber, sabatier tex, men de e lite tunga tycker jag.
Exempel på bra knivar är Fiskars,Porche, victorinox, Jever, Sabatier, Global. KÖP INTE KNIVAR SOM KOSTAR 49:90 för12st. Snälla!
Global e snygga japanska knivar av bra stål men de nåra nackdelar. Stålet e mjukt, vilket ger skarp egg men kan spricka om du skär i fryst eller i ben. Du måste även använda keramiskt bryne. De levereras oxå med annan vinkel på eggen än de flesta konkurrenter. jag tror det e 25grader mot det vanliga 45, de påstår att de gör dem vassare och det kanske är sant. 25graders vinkel kan vara lite ovant när man bryner. Många krogar slipar om sina Global till 45graders vinkel för enkelhetens skull.
Global har metallhandtag med gropar i skaftet så du inte glider på ev handsvett. Däremot blir dem väldigt hala när man får fett på skaftet (använd hushållspapper runt). Porche har samma stål, men pretentiöst vinklat skaft - jaja det e en smakfråga.
Jag är en kock som jobbar med mat till skolbarn i storhushålltill vardags. här är lite exempel på recept som jag och min kollega använder oss av som vegetariska alternativ ______________________________________ Vegetarisk mat för skolkök o...
Innertemp 72grader, fisk 52-55grader Marockanskkyckling Kycklingfilé, marineras i garam masala och citron, S+P. Bräsera i kycklingbuljong med paprika, kyckling, russin, persilja, rödlök/purjo och kikärtor Ris/couscous/bulgur ...
Kanske prova att marinera och dubbelpanera falukorv nångång. Bra sätt att måhända försöka "hotta" till en ganska tråkig produkt. Men helst kyckling-falu tycker jag. Den känns inte lika fet i smaken. Vända korvskivor i nån kladdmarinad med kans...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 |
5 |
6 | 7 | |||
8 |
9 | 10 | 11 |
12 |
13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 |
19 |
20 | 21 | |||
22 |
23 |
24 | 25 | 26 |
27 |
28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|