callesmat

Direktlänk till inlägg 26 november 2008

allmänt om bröd

Av admin. - 26 november 2008 14:40

  brödsnurra (gör som jättekanelbulle) fylld med rostad parika, basilika och mozzarella.




VÄG ALLTID MJÖL! volym varierar alltid beroende på fuktighet i luften , hur sammanpressat det e osv. För matbröd är det dock bra att lita på hur degen känns å balansera torrt med vätska för rätt känsla å utseende. Var inte slav för recept.


vetemjöl special eller bak-durumvetemjöl, bagarns bästa e bra till bakning eftersom det e smidigare. de har MYCKET gluten så den binder mer vätska (använd mindre) samt tar längre tid att jäsa. Bra till vetedegar.

Till rågdegar passar ngt syrligt typ, filmjölk, eller vassle, ättika (1msk ättika på 5dl vatten). Syra framhäver rågsmak och konsistens förbättras. Svagdricka, öl, porter och vört ger oxå fyllighet till rågbröd. Rågmjöl motverkar gluten så knåda inte för länge (kanske blandare 6-7min)

Grovt bröd tjänar på att bakas med surdeg . Förutom fyllighet och längre hållbarhet gör syran att järn och övriga spårämnen kan bevaras.
Grova mjöler binder mera vätska så den måste bakas ut i ugnen ordentligt. Annars blir de degiga. Om de står i drag så torkar de, kan hända att de spricker där det är mest fuktigt. Skåra brödet

rågmjöl har inte samma förmåga att binda gluten som vetemjöl och känar på att blandas ut med detta (1/3). annars blir brödet kompakt och hårt.
tillsätt först grovt mjöl sedan, vetemjölet som behövs.
 rågmjöl och grahamsmjöl gör lätt brödet smuligt. om man skållar dessa blir det bättre (mjöl i kokhett vatten, till en gröt),

tunga kompakta grova limpor bör vara kladdigare i degen än ljus vetebröd, annars blir de för kompakta . Därför passar de bra att bakas i form.

Stora tunga bröd ska gräddas längre ned i ugnen på lägre värme och längre tid än mindre.

Vitt bröd ska ha en innertemp av 92grader celcius, grovt bröd ca 98c. du märker även på den tjocka ihåligheten i ljuden när du knackar på undersidan. eller att en tandpetare instucken i mitten, ska bli het mot läppen och inte kladdig. Bröd skall alltid vila innan man skär i det.

Socker eller ljussirap e bra för hjälpa till jästen med näring (liksom övrigt socker). Det blir inte sött av det eftersom att det "äts" upp under jäsningen. om man sköljer måttet i hett vatten lossnar sirapen lättare.
För mycket salt i degen gör den hård. Salt påverkar degens proteiner så att den blir lättare håller formen . Salt framträder mer när bröd åldras. Salt ger skorpa. VAD MAN ÄN LAGAR SOM INNHÅLLER MJÖL BÖR DU HA LITE SALT MED. DET GÖR ATT DET SMAKAR BÄTTRE.


Snitta limpor för att det inte skall spricka. ljust bröd kan man snitta djupare än mörkt.

Efter att degen har jäst ska man vara ganska varsam med att inte trycka ur mer luftbubblor än nödvändigt, detta eftersom jäskraft och smak mycket sitter i dem.

Öppna inte ugnen mer än nödvändigt. sista 5min e ok.
Bröd som har vatten som degvätska blir storbubbligt och lite segt, samt bör ätas färskt (typ baguette)
Bröd med mjölk som degvätska blir småporigt samt får mjuk skorpa (formbröd).
Bäst resultat ger KALL degvätska som får jäsa längre (ca 90min beroende på hur mycket jäst). bäst blir det om man jäser i kylskåp över natten.

om man slänger in lite vatten i ugnen som får förångas blir det hårdare skorpa på brödet.

fett i degen gör brödet hållbarare, fastare och godare.

Slå INTE degen för hårt så att luft går ur degen, det gör att den reser sig.

Pumpafrön brukar de flesta allergiker tåla, även med bara vetemjöl. Ägg som pensling bränner lite för hårt, ha lite mjöl på.

Runddrivning ger jämn spändhet på degen så den jäser jämnt.

Källa Vår kokbok å Riddarbageriets bröd

Någor väldigt viktigt för att få bra bröd är JÄMN TEMPERATUR I UGNEN. Om det går att få tag på,införskaffa en ugnstermometer som tar tempen på själva UGNEN, då ugnens egen temp-mätare ofta ljuger!

Varmluftsugn e bäst, pga en fläkt som ger jämn temperatur såväl längst upp som längst ned, lägst fram som längst bak. Endast med en sådan ugn får du tex bra resultat med flera fulla plåtar samtidigt! Dem blir dock10% varmare än en vanlig ugn.

En såkallad baksten  är oxå att föredra. Man lägger in stenen i botten på ugnen som håller värmen å ger en jämn temperatur.

<<<<<>>>>>>>

GLÖDHOPPOR


5dl fil
1 kaffekopp sirap
2 tsk salt rågsikt
2tsk bikarbonat
bakas ut i vetemjöl.

kavla med taggig kavel eller håla med gaffel. 250grader längst med i ugnen (värm upp plåten innan) ca3-4min. YEAH!!!!!!!!!

Borde kunna göras i stekpanna???

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av admin. - 23 november 2016 22:38

Jag är en kock som jobbar med mat till skolbarn i storhushålltill vardags. här är lite exempel på recept som jag och min kollega använder oss av som vegetariska alternativ   ______________________________________   Vegetarisk mat för skolkök o...

Av admin. - 10 november 2011 11:58

  Små barn kan ha en hel del problem med bröd som har för tjock skorpa. Ett tips är att linda in brödet i aluminioumfolie efter halva tiden i ugnen, ca 20min. Efteråt lindar man in brödet i en våt handduk.   På första bilden en ny begynnand...

Av admin. - 10 november 2011 11:31

    Ratatouille medelst gröna saker jämte tomatsås med rökt paprika! Sen lite falafel å grönsaksbiffar för att tillägga lite krunsch. Kände det behövdes för att få ungarna att våga prova mer. Den här maten var uppdelad i fyra. "Grillade" grönsak...

Av admin. - 9 november 2011 17:45

  Innertemp 72grader, fisk 52-55grader   Marockanskkyckling   Kycklingfilé, marineras i garam masala och citron, S+P. Bräsera i kycklingbuljong med paprika, kyckling, russin, persilja, rödlök/purjo och kikärtor  Ris/couscous/bulgur   ...

Av admin. - 10 september 2011 12:42

  Kanske prova att marinera och dubbelpanera falukorv nångång. Bra sätt att måhända försöka "hotta" till en ganska tråkig produkt. Men helst kyckling-falu tycker jag.  Den känns inte lika fet i smaken. Vända korvskivor i nån kladdmarinad med kans...

Presentation

Fråga mig

21 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Omröstning

Vad tycker ni om designen på bloggen? 1=sämst 5=bäst
 1
 2
 3
 4
 5

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25 26
27
28 29
30
<<<
November 2008 >>>

Tidigare år

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards