callesmat

Direktlänk till inlägg 26 november 2008

ang surdeg

Av admin. - 26 november 2008 14:05


Surdegen består av enbart rågmjöl och vatten, och e helt ofarligt även om det ser ut som cement eller gips eller nåt annat oaptitligt.


recept på rågsur (VÄG ingredienserna):


1) Första dan mixar man ihop 150g grovt ekologiskt rågmjöl m 200g vatten som får stå lätt övertäckt på köksbänkeni 48h. Rör om då och då.


2) 100g vatten 50g rågmjöl mixas får stå framme i ett dygn


3) Upprepa föregående moment


Surdegen e klar. Ställ in allt i kylen eller baka på den. isåfall tar du bort den mängden du vill ha, ersätt det du tar bort med mer mjöl å vattan, ställ in resten i kyl.

Degen du tagit ut skall matas med mjöl å vatten till det får konsistensen av tjock  våffelsmet.

Låt stå framme ca 12h.

"Mata" tills du får en riktig bröddegskonsistens (du kan nu tillsätta andra ingredienser om du vill, tex vetemjöl).

Låt stå ute lika länge till.


Sedan, baka av direkt (i såfall bör den ha vilat ett dygn direkt på plåt eller i form) , eller knåda samt låta jäsa igen 8-12h.


Alltså detta är ju en väldigt utdragen process, från början att du sätter surdegen tills du ha färdig bröd har det gått ungefär en vecka. Har du redan "sur" tar det ca tre dagar. Däremot ger långsam jäsning det absolut bästa

resultatet tycker vi å många andra. Men visst ere överkurs.


Tänk bara på att beräkna tiden från den stunden du börjar, annars kanske du får baka mitt i natten (skulle nåt komma i mellan ställ in i kylen). 


Allt det här låter kanske väldigt komplicerat men det är nästan alltid mer omständigt att skriva om något än att göra det.


 Surdeg är en levande jästkultur som fungerar som kombinerad jäst och degspad. Har du en livfull kultur såbehövs ingen annan jäst för att baka bröd.

Surdegen ger en frisk å hållbart bröd som e bra för magen. Det som händer är att luften å mjölet innhåller vänliga ättiksyre- å mjölksyrebakterier som vaknar och börjar bubbla. Den färdiga degen (egentligen en tjock smet ..!) kan bli ca 6ggr större i volym än grundblandningen.


 Din surdeg bör matas, friskas ung var 5e dag i kylen, annars dör den. Det betyder att man tar bort hälften å bakar på det (som beskrivet innan) eller kastar bort det. Ersätt den mängden med mjöl å vatten å ställ in resten i kylen/kall skafferiet. Gör man så här kan man ha degen i 10år eller mer.


Det går att göra surdeg på vetemjöl oxå (ekologiskt & stenmalet e alltid bäst) men det innehåller inte lika mycket nyttiga "mikroorganismer" så det behövs mer. Det binder heller inte vätska lika bra. Istället för 50g mjöl tillsätt 80g de två sista dygnen.


Receptkälla Riddarbageriets bröd

----------

Det finns flera sätt att göra surdeg på. Vissa använder 50/50 mjöl å vatten. en del blandar i fruktskal, filmjöl eller yoghurt eller öl. Tiderna varierar oxå.


Däremot blir det dåligt om man har surdeg i "smetform" (med utbakning tar det ju längre tid) i rumstep längre än 4dagar vilket märks på doften. Det ska lukta friskt syrlig jäst, inte ammoniak!


Tog mej tre försök att lyckas med en bra surdeg. Efter ett tag känner man på konsistensen när den blir bra.

Det kan vara bra att blanda runt i degen då å då så bakterierna kommer ner överallt.

Det var oxå svårt för mej att se när degen var klar - men tro mej NÄR DEN E FÄRDIG SÅ SYNS DET. Om du tittat ned i en sån där kopparbehållare som dem tillverkar öl i så vet du vad jag menar. Det e STOR MÄNGD TJOCKT SKUM PÅ TOPPEN.  STORA bubblor, som ibland rör sig! Det "frasar" när du rör om.

En gång hade skummet börjat "klättra" upp på väggarna i burken. Det låter jättetöntigt men hjärtat slog ganska hårt när jag såg det, det var lixom så fascinerande. ITS ALIVE!!! MOOOOWHAHAHAHAHAAHA!!!!!


Men allvarligt----har ni inte testat så gör det! Det finns oxå filmer om sourdough på youtube där man ser hur det ser ut! Prova olika metoder


Det som fascinerar mej mest är att man balanserar på en fin linje mellan vad som är ätbart och vad som är ruttet. Hade vi haft kylskåp för flera hundra år sedan hade många av våra otroliga matkreationer säkert inte funnits! Lufttorkad skinka, lagrad ost, surströmming spicken sill fisksås osv osv osv


Tyvärr tycker livsmedelsverket att "allt" ska förvaras i kylskåp. Snart får man väl inte kommerisellt baka bröd på surdeg som stått ute i luften. En del människor vågar inte lita på sitt egna omdöme längre, utan lever blint efter datummärkning. Men man kan ju faktiskt översterilisera sin omgivning!


Den smakrikaste mozzarellan e den som gjorts för dagen, liggande i sitt eget spad i rumstemperatur. Skulle ALDRIG tillåtas i Sverige. Säg till en matintresserad fransman att han måste ha sin opastöriserade ost i kylen. Den lever ju! Du stoppar väl inte in din katt i kylen??? Ok jag överdriver (som ofta "specialiserade" människor gör;) men ändå! Jag e mat nörd och stolt över det. Det ska finnas flera nördar! Brinnande instresse och kärlek e ju det som gör livet värt att leva hur klyschigt det än är. Men jag kan inte komma på ngt värre öde än att INTE BRY MEJ OM NÅGOT ELLER NÅGON.


jaja nu kom jag från ämnet....tja vad VAR ämnet egentligen:D ???

 
 
Annjo

Annjo

20 februari 2012 02:08

Vilken underbar sida denna här! Har varit och hälsat på ett par gånger. Har precis skapat en egen blogg :)

http://annaaaaajoh774.wordpress.com

admin.

20 februari 2012 06:16

Kul! Tack

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av admin. - 23 november 2016 22:38

Jag är en kock som jobbar med mat till skolbarn i storhushålltill vardags. här är lite exempel på recept som jag och min kollega använder oss av som vegetariska alternativ   ______________________________________   Vegetarisk mat för skolkök o...

Av admin. - 10 november 2011 11:58

  Små barn kan ha en hel del problem med bröd som har för tjock skorpa. Ett tips är att linda in brödet i aluminioumfolie efter halva tiden i ugnen, ca 20min. Efteråt lindar man in brödet i en våt handduk.   På första bilden en ny begynnand...

Av admin. - 10 november 2011 11:31

    Ratatouille medelst gröna saker jämte tomatsås med rökt paprika! Sen lite falafel å grönsaksbiffar för att tillägga lite krunsch. Kände det behövdes för att få ungarna att våga prova mer. Den här maten var uppdelad i fyra. "Grillade" grönsak...

Av admin. - 9 november 2011 17:45

  Innertemp 72grader, fisk 52-55grader   Marockanskkyckling   Kycklingfilé, marineras i garam masala och citron, S+P. Bräsera i kycklingbuljong med paprika, kyckling, russin, persilja, rödlök/purjo och kikärtor  Ris/couscous/bulgur   ...

Av admin. - 10 september 2011 12:42

  Kanske prova att marinera och dubbelpanera falukorv nångång. Bra sätt att måhända försöka "hotta" till en ganska tråkig produkt. Men helst kyckling-falu tycker jag.  Den känns inte lika fet i smaken. Vända korvskivor i nån kladdmarinad med kans...

Presentation

Fråga mig

21 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Omröstning

Vad tycker ni om designen på bloggen? 1=sämst 5=bäst
 1
 2
 3
 4
 5

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25 26
27
28 29
30
<<<
November 2008 >>>

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards